De circulaire startup PeelPioneers heeft 10 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een grotere fabriek om citrusschillen te verwerken.
PeelPioneers tovert afgedankte sinaasappelschillen om tot nieuwe producten, zoals etherische oliën en citruspulp voor diervoeding.
Het bedrijf kijkt ook over de grens. De komende vijf jaar wil PeelPioneers vijf fabrieken in de rest van Europa neerzetten.
De grootste fabriek van Europa voor de verwerking van sinaasappelschillen staat binnenkort in Den Bosch. Circulaire startup PeelPioneers heeft 10 miljoen euro opgehaald om de faciliteit te bouwen.
En daarna moeten er nog vijf fabrieken volgen in de rest van Europa de komende vijf jaar.
“Door de toenemende vraag naar versgeperst sap neemt ook het aantal schillen toe”, zegt medeoprichter Sytze van Stempvoort in het persbericht. “Wij maken voedsel uit voedsel.”
Van citrusschil naar nieuwe grondstof
De sinaasappelschillen bij persautomaten in supermarkten en de horeca verdwijnen normaal gesproken in de verbrandingsoven. Jaarlijks gaat het om zo’n 250 miljoen kilo.
PeelPioneers heeft een proces ontwikkeld dat citrusschillen omzet in bruikbare grondstoffen. Deze kunnen vervolgens worden verwerkt tot producten voor de voedsel-, verpakkings- en cosmeticabranche.
Dat varieert van etherische oliën tot citruspulp, dat onder meer wordt gebruikt als ingrediënt voor schoonmaakmiddelen en als hoogwaardige bijvoeding voor vee.
Recent zijn onderzoekers van PeelPioneers erin geslaagd om ook de vezels in sinaasappelschillen te hergebruiken. Die zijn te gebruiken in onder meer vleesvervangers en soepen.
PeelPioneers gaat in zee met Tekkoo
PeelPioneers is in 2016 opgericht door Van Stempvoort, Bas van Wieringen en Lindy Hensen.
Van Stempvoort studeerde scheikunde aan de Vrije Universiteit en volgde eerder een bacheloropleiding aan de Universiteit van Amsterdam. Het idee voor PeelPioneers ontstond tijdens een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, waar hij meehielp aan een onderzoek naar het winnen van grondstoffen uit citrusschillen.
Hij bedacht hoe enorm veel je allemaal met sinaasappelschillen kunt doen en presenteerde z’n idee tijdens een evenement voor startups. Lindy Hensen en Bas van Wieringen van investeringsmaatschappij Tekkoo zagen de waarde ervan en gingen met hem in zee.
Tekkoo stak eerder onder meer geld in duurzame startups als De Clique (afvalverwerking) en Sunt (bananenbrood van afgedankte bananen).
Eerste fabriek van PeelPioneers is winstgevend
Met een eerste investering van 1 miljoen euro bouwde PeelPioneers een recyclinginstallatie in het Noord-Brabantse dorp Son, op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Renewi.
Met die laatste sloot PeelPioneers een meerjarige overeenkomst om de citrusschillen gescheiden in te zamelen en op te halen bij onder meer supermarkten.
"Die eerste machine hing houtje-touwtje aan elkaar", zei Van Wieringen eerder tegen Business Insider. "We hadden niet eens een lopende band en schepten zelf de schillen in de installatie."
De fabriek, die dagelijks zo'n 40.000 kilo sinaasappelschillen verwerkt, is nu winstgevend, zegt medeoprichter Van Wieringen tegen Sprout.
Grotere fabriek en meer werknemers
De volgende stap is een grotere fabriek bij Den Bosch die dagelijks 120.000 kilo schillen omtovert in nieuwe producten. "Een Olympisch zwembad vol", aldus Van Stempvoort.
De nieuwe financiering van 10 miljoen euro moet dat mogelijk maken. Het geld is afkomstig van het European Circular Bioeconomy Fund, Rabobank, Stichting Doen, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, het Nationale Groenfonds en het ministerie van Economische Zaken.
Ook kijkt PeelPioneers, dat wil uitbreiden van tien naar dertig werknemers, stiekem over de grens. Maar niet te snel. "We willen eerst laten zien dat we alles goed kunnen laten draaien en begrijpen hoe deze fabriek werkt, voordat we ons daarop storten", zegt Van Wieringen tegen Sprout.
Lees meer over duurzaam ondernemen:
- Heineken heeft te weinig parkeerplekken bij het kantoor in Leiden, zodat personeel met de trein komt
- Deze ambachtelijke sojasaus is gebrouwen door 4 Rotterdammers – en bleek een enorme hit in coronatijd
- PlantLab scoort €20 miljoen groeigeld voor verticale boerderijen: ‘Wij willen de voedselketen radicaal verkorten’